Mette Vallentin

Mette Vallentin

Tanker & tips


grøn omstilling

Grønne løsningerPosted by Mette Vallentin Pedersen Fri, August 02, 2013 02:44:30
Jeg har haft æren idag af at få lov til at lytte til Jørgen Steen Nielsen og hans foredrag om hans bog den store omstilling, og om begrebet i det hele taget. Det er et emne jeg kender ganske godt og har været min følgesvend i ganske mange år, Det er en af de ting jeg vil kæmpe allermest for, hvis jeg er så heldig at blive valgt til november enten i byråd eller region Sjælland.
Hvis vi skal have en chance for en bæredygtig fremtid for vores efterkommere, må vi starte at tænke i andre baner.
Jørgen Steen Nielsens bemærkning i dag, var " vi har aldrig stået med så mange berørende konflikter samtidig som nu: økonomiske -, miljømæssige-, og menneskelige kriser på samme tidspunkt.
Han sammenlignende det lidt som vores statminister gjorde i nytårs talen med oliekrisen i 70'erne, hvor vi havde bilfrie søndage, huske at slukke lyset i rum vi ikke var i, og tage brusebade der ikke varede mere end 5 min. I dag er det bare ikke nok p.g.a. krisen i alle 3 overnævnte felter.
Når Mona Blenstrup fra Allindemagle og formand for landsforeningen for gylleramte, farer i blækhuset med det samme når jeg giver nogle af løsnings modellerne videre på svine og gartneriproduktion, forstår jeg godt det er svært at se gamle problemstillinger i et nyt lys.
Ikke det stod mindre, er det hvad vi er nødt til i fremtiden. Vi skal tænke i helt støbt lukkede forløb, altså alt skal bidrage positivt i et kredsløb.
Hvis vi vil have svine fabrikker med 25.000 svin, som det demokratiske flertal desværre vil have, må vi sætte nogle krav og løsningsmodeller for hvordan vi løser det på bedst mulige måde. hvis det er at lave et lukket kredsløb med biogas anlæg i kælderen, økologisk svinestald i stuen og gartneri på 1. salen, samt et par marker til svine foder, hvor ved vi slipper for lugtgenerne i nær miljøet, ja så må det være det.
Det er jo ikke fordi vi skal komme alle dyr ind i lukkedede siloer, men det danske samfund har nu i årevis ville have svinekød til billige penge og godtaget konsekvensen, med svin indendørs.
Med denne ordning er det trods alt muligt at gøre det forsvarligt ved de for lov at gå frit på strøelse og det er bæredygtigt. Til spørgsmålet om gylle kan give energi, ja det kan det, hvis det er gjort rigtigt og i den rigtige sammenhæng, så er det ikke ren fantasi, men en fremtid vi kan gøre brug af. Jeg kan varmt anbefale Jørgen Steen Nielsens bog "Den store omstilling", eller vent et par uger og hør pixi udgaven på P4.  • Comments(0)//get.spiced.dk/#post2