Mette Vallentin

Mette Vallentin

Tanker & tips


Gylle, svin og biogas

Grønne løsningerPosted by Mette Vallentin Pedersen Thu, July 25, 2013 22:19:52
Grønne løsninger

I Ringsted har der været meget snak om biogasanlæg på grund af al den transport der ville blive samt lugten fra og af gyllen. Det samme kan siges om svineproduktionen, da der lige er givet tilladelse til udvidelse af svinebesætningen på en gård ved Ringsted til 25.000 svin.

Jeg er enig i betænkelighederne ved begge dele. Problemet er bare at hvis vi fortsat skal have en form for landbrugs produktion i Danmark og vi også vil have en energiopvarmning der er til at betale, ja så må vi tænke i nye og smartere løsninger. Heldigvis er der løsninger hvis man har modet til det. Det er man i gang med i Galten ved Skanderborg, så hvorfor skulle vi ikke også kunne gøre det her på Vestsjælland.

De er ved at bygge et kombineret bæredygtigt grønt gartneri /svinestald og biogasanlæg i en bygning. Svinene for lov at gå frit i hallen på strøelse, et biogasanlæg nedenunder omdanner deres gylle til varme som bliver dirigeret op på salen over svinene til et tomatgartneri, som selvfølgelig også får restproduktet fra biogassen til jorden. Dermed kan man gøre flere tilfredse, landmanden kan give dyrene gode forhold og ikke behøve at klippe haler og tænke på liggesår, samtidig med han kan have en stor økonomisk bæredygtig produktion, plus han får den ekstra gevinst at dyrke mere på samme areal. Naboerne slipper for lugtgenerne, spredningen på markerne og transporten af gyllen, og vi får alle glæden af mindre Co2, plus den overskudvarme der ville være, kunne føres til kraftvarmeværket. Og hvem siger vi ikke kan gøre det samme med andre dyrehold så som mink for eksempel, det gælder om at tænke nyt og på tværs i fremtiden hvis der skal være plads til os alle og vi alle fortsat skal have den levestandard vi har i dag.  • Comments(0)//get.spiced.dk/#post1